Günün Bankosu | İddaa tahminleri – Banko maçlar

Meryem’de doping çıktı!

2010’da Türk vatandaşlığına geçen milli atlet Meryem Erdoğan’da doping çıktı. 22 yaşındaki Etiyopya asıllı sporcunun, tıpkı Alemitu Bekele’de olduğu gibi biyolojik pasaportu üzerinden yapılan takip sonucunda yasaklı madde kullandığı ortaya çıktı. Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF), 9 atletin biyolojik pasaportunda yer alan değerlerde sapma olduğunu açıklarken, doping anlamına gelen bu gelişmeyle Meryem de yakayı ele vermiş oldu. 2010’da Barcelona’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda, 10 bin metrede Avrupa 23 yaşaltı rekorunu kıran Erdoğan’ın, dopingi itiraf ederse 2, etmezse 4 yıl ceza alması bekleniyor.

IAAF, Svetlana Klyuka, Yevgenia Zinurova, Nailya Yulamanova (Rusya), Natalia Tobias, Antonina Yefremova (Ukrayna), Inna Eftimova (Bulgaristan), Irini Kokkinariou (Yunanistan) ve Abdürrahim Goumri’nin de doping yaptığını biyolojik pasaport takibiyle tespit ederken, ayrıca yüksek atlamada dünya salon şampiyonu Dimitris Chondrokoukis’in de doping yaptığı için olimpiyat kafilesinden çıkarıldığı açıklandı.

BİYOLOJİK PASAPORT NEDİR

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), dopingle mücadelede ‘Biyolojik Pasaport Programı’nı ilk kez Güney Kore’de düzenlenen 2011 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda uygulamaya başladı.

Dünya Anti-Doping Ajansı(WADA)’nın yeni programında, sporcuların kan ve idrar gibi biyolojik materyallerinden, biyolojik parametre profilleri çıkarılıyor. Bu bilgiler, pasaporta kaydediliyor. İleri tarihlerde yapılan analizlerde profilden sapma olması halinde, sporcuya hedef test uygulaması veya anti-doping kural ihlali suçlaması yapılıyor. Programda, yasaklı maddelerin sporcu üzerinde uzun dönemde yaptığı etkiler izleniyor.

Program ilk kez Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından kullanıldı.

 

Exit mobile version