Lazio’ya Katenaçyo tarifesi

okay karacan

Fenerbahçe inanılmaz bir sezon yaşıyor. Liginde şampiyonluğun iki güçlü adayından birisi, Türkiye Kupası’nın iki büyük favorisinden biri ve dün geceki Avrupa performansı ile UEFA kupasının yarı finalisti.

Böyle bir parkuru stratejinizi sürekli oynayıp rakibe topla üstünlük sağlamak üzerine değil, rakibe göre planlar yaparak yürürsünüz.

Kimi zaman Brezilya milli takımı gibi paslı-tempolu, kimi zaman bir İtalyan takımı savunarak oyun kurarsınız..

Tabii bunu yapmak için bireysel yetenekleri yüksek, oyun aklı olan ve pozisyon bilgisi olan kalitesi yüksek oyunculara ihtiyaç duyarsınız.

İşte dün 60 dakika baskı altında kalan, gol yedikten sonra öne çıkıp golü bulan Fenerbahçe’yi ancak bu önerme üzerinden anlatabiliyoruz.

Kuyt ilk yarıda Gönül’ün kanadına oynayan Lazio karşısında defansif  oyunuyla yıldızlaştı. Egemen Lazio’nun tüm ataklarına karşı hatasız kesmelerle oynarken, Volkan tüm şutlara kalesini kapatırken üstün performans çizdiler.

Meireles’in yükselen performansı Roma’da zirvedeydi. Tüm akınlarda göbeğe gelerek Yobo’ya büyük destek verdi.

Lazio’nun uzaktan şut dışında göbekten delme oyununa karşı da savaştı.

Volkan’ı uzak şutlarla geçmeyi planlamışlardı. Seken toplara Kozak vuracak skor yapacaklardı. Denediler, Volkan’dan sekti. Kozak da vurmaya çalıştı ama başaramadılar. Kaleci Volkan takım buraya gelirken tüm maçlardaki kurtarışlarıyla en değerli adam olmayı hak etmiştir.

Webo’nun Ciani ile savaştığı bu bölüm boyunca defansa gelip kafayla çıkardığı topları unutmadan tüm takıma hakkını verelim.

İlk yarıda Fenerbahçe İtalya’da Katenaçyo’yu İtalyan takımına anlatır gibiydi.

Şiir gibi savundu. Aklıyla savundu.

Salih yerine Selçuk tercihi daha defansif karakterde başlayıp duruma göre ofansı düşünmek üzerineydi. Nitekim İtalyan takımının bir saat arayıp bulduğu golün ardından oyuna giren Salih ile Fenerbahçe de değişti.

Lazio yorulmuştu. Salih daha önceki Plzen maçında oyuna girip golü atmıştı. Dün yine girdi ve gol geldi. Yine şans meleği gibiydi çocuk. Caner takımına gol yediren hatayı yapmasına rağmen beraberlik golünü attığı için kendini affettirdi.

Tek kelimeyle sadece dün gece için değil 12 UEFA gecesi boyunca stratejisine akıl ve sabır işleyen Fenerbahçe’ye bravo..

Antonio Candreva bir orta saha oyuncusu. Aynı zamanda sağ ve sol kanat görevlerini de yapabilen çok yetenekli bir oyuncu. Nedendir bilinmez son beş yıldır sürekli kiralık olarak oynuyor. Sürekli bir kulübün oyuncusu olmamış. Ne var ki dün gece takımı UEFA Kupası’na veda etmiş olsa bile tüm Avrupa takımlarının dikkatini çekmeyi başardı. Lazio kaybetti, Candreva kazandı. Net!

Bir teknik adamın “Bana Candreva’yı getirin sizi Avrupa şampiyonu yapayım.” dediğini duyar gibi oluyorsunuz. Dün gece Fenerbahçe’nin golü atana kadar en büyük şanssızlığı enerjisi, kazanma isteği ve inatçılığıyla 60’ıncı dakikaya kadar savaşan Candreva’nın büyük formuydu.

Fenerbahçe’nin sezon başında hayal ettiği Krasiç işte böyle bir adamdı. Yani Candreva gibisi..

Tebrikler Fenerbahçe

Okay Karacan / Zaman

Kategoriler: Avrupa LigiFutbol

Etiketler: